Почистване и извозване след пожар

Почистване след пожар в жилище

Почистване след пожар в жилище

Не можем да кажем, че почистване след пожар в жилище е най-често срещаната услуга, която извършва нашата фирма за почистване, но за съжаление се налага да изпълняваме и такива поръчки. Всеки ден някъде гори пожар, и то не един. Говорим за пожари в апартаменти, къщи, офиси, цехове…Какви са особеностите при този вид почистване?

Разчистване на опожарени тавани и мазета от ПОЧИСТВАНЕ 13
Разчистване на опожарени тавани и мазета от ПОЧИСТВАНЕ 13

3 особености при почистване след пожар в жилище

  • На първо място трябва да се направи обстоен оглед на мястото (може и видео оглед или подробен снимков материал). Целта е да се добие реална представа какво точно ще се изнася и почиства, за да се избере подходяща техника и товарен превоз.
  • На второ място е необходимо да се прецени в каква степен пожарът е нанесъл щети. Трябва да се направи и оценка за пораженията. Това се налага, за да се прецени каква с каква екипировка ще влезне в имота бригадата за разчистване. Понякога се налага и използването на противогази, тъй като токсичните газове отделени при пожара може да предизвикат задушаване и здравословни проблеми.
  • На трето място трябва да се прецени къде ще се изхвърля отпадъка. При пожари става въпрос за токсични боклуци, които не могат да се закарат където и да е.

Но преди всичко трябва да се сортират отломките и обгорелите предмети. Метали, дървения, пластмаса…всичко трябва да се събере разделно. Може да си представите за каква хамалогия става въпрос. Често пъти заради високата температура, която се развива при пожар пластмасовите предмети се разтапят и покъщнината се превръща в една голяма безформена топка. Много често те остават залепени за пода или за стените.

Трябва да знаете, че дълго време след потушаване на пожара има наситен мирис на изгоряло. Тази неприятна и натрапчива миризма често пъти не може да се премахне с месеци. Дори неколкократното обработване на стените с препарати и боядисване не може да заличи миризмата на опушено.

Другият проблем след пожар е, че помещенията са почти наводнени от водата и пяната, с която е гасен пожара. Тази влажна среда е прекрасен инкубатор за развитие на бактерии и плесен.

Сортиране и събиране в чували на обгорели останки от мебели и вещи
Сортиране и събиране в чували на обгорели останки от мебели и вещи

Етапи при разчистване на опожарени пространства

  • оглед и оценка на щетите;
  • сортиране и събиране в чували на вещи, дрехи, покъщнина и други дребни предмети;
  • начупване и изнасяне на отломки от мебели, едрогабаритна техника;
  • товарене и извозване до специализирано депо на всички отпадъци;
  • при желание от страна на клиента може да се премахнат и саждите наслоени по стените и таваните след пожара;
  • ако е необходимо се демонтира и дограмата, както и всичко, което пожарът е засегнал.
Почистване на клошарско жилище след пожар
Почистване на клошарско жилище след пожар

Разчистване на опожарено клошарско жилище

Това вече умножава сложността поне по две. Тук освен щетите от самата стихия, имаме и допълнително усложняване на обстоятелствата поради натрупаните вехтории и предмети, често пъти лесно запалими. ПОЧИСТВАНЕ 13 ще се справи със ситуацията.

Типично за клошарските жилища е това, че те са претрупани с какви ли не вещи и ако тръгне искра, пожарът е почти неизбежен. Често пъти хората със синдром на Диоген или Меси събират всякакви неща, а понякога трупат и опасни и запалими течности и предмети.

Ако и вие имате нужда от разчистване на жилище или стопанска постройка от пожар се свържете с екипите на ПОЧИСТВАНЕ 13 – 088 666 13 13.

Call Now Button
Share via
Copy link
Powered by Social Snap